HÅNDVÆRKER? KONTAKT ERHVERV@CONTECO.DK
LEVERING 1-4 HVERDAGE
SHOWROOM AMAGER & MIDDELFART
LEVERING 1-4 HVERDAGE

20 forslag til DIY beton projekter og andre kreative gør-det-selv ting i beton

Barbord i beton fyldt med flasker og drinks

Beton er blevet et populært materiale til seriøse og eksperimenterende gør-det-selv projekter. Det skyldes både, at det er nemt at arbejde med og forholdsvist billigt. Samtidig er det ideelt til udsmykning og dekoration, da det har et eksklusivt og urbant look, der passer ind i den skandinaviske indretningsstil.

Hvis du også har forelsket dig i det rustikke og moderne materiale og gerne vil have inspiration til, hvilke lav selv ting i beton, der ligger lige til højrebenet, så finder du hele 20 gode forslag i denne artikel. Før du kaster dig ud i dit betonprojekt, er der nogle forskelle på Conteco og støbebeton, du bør være opmærksom på. Du kan læse mere om forskellene her.

Sådan kommer du i gang med dine DIY beton projekter

Det er forholdsvist billigt og let at komme i gang med et gør-det-selv beton projekt. Som udgangspunkt er alt du skal bruge den gode idé, de rette mængder beton og farve, vand, en stor spand og værktøj til at blande tingene grundigt sammen.

Til visse projekter kan støbeforme til beton naturligvis blive nødvendige, mens andre projekter vil kræve mere udstyr. Af den grund finder du i denne artikel både lette og sværere projekter, der kræver mere eller mindre udstyr.

Hvis du ønsker hjælp til at få anlagt et betongulv, betonvægge eller betonborde, kan du læse mere om Conteco-systemets fordele og muligheder her.

Er du i tvivl om, hvor meget Conteco beton du skal bruge til dit DIY beton projekt? Så beregn mængden med vores beregner.

En stor stuevæg fra gulv til loft med rå, grå beton

Hvad er forskellen på Conteco beton og støbebeton?

Inden du går i gang med dine DIY beton projekter, er der lige et par forskelle på henholdsvis Conteco beton og støbebeton, du skal være opmærksom på. De to typer af beton adskiller sig i både form og anvendelse og kan derfor bruges til forskellige projekter.

Støbebeton er den type beton, du kender fra industrien, og som man ofte bruger til at støbe hele fundamenter eller produkter i. Denne betontype skal laves i en bestemt tykkelse og er ikke specielt fleksibel, og derfor kan den let slå små revner, hvis laget ikke er tilstrækkeligt tykt.

Conteco skal omvendt ses som en betonmaling, der påføres eksisterende belægninger i ultratynde lag, og det er derfor et meget fleksibelt materiale at arbejde med. Dette betyder også, at Conteco kræver et underlag såsom en væg eller overfladen på et møbel, hvor materialet kan påføres. Her er støbebetonen lige modsat, da man her er nødt til at støbe hele produktet selv. 

Hvis du skal lave et gør-det-selv projekt i beton i farve, kan det være en fordel at vælge Conteco frem for støbebeton, fordi Conteco har et bredt farveudvalg. Støbebetonen kommer som regel kun i én farve. Støbebeton er det billigste materiale af de to, men eftersom det kan risikere at slå revner og ikke er særlig fleksibelt, kan det blive dyrere i længden.

Endvidere er der en forskel på, hvor du kan bruge de to typer beton. Conteco er et letvægtssystem, hvilket gør, at det kan anvendes i etagebyggerier. Det betyder også, at det er let at flytte rundt på møbler eller dekorationer, du har lavet med Conteco. Støbebeton giver et ekstremt stærkt underlag, og er derfor det ideelle materiale, hvis du skal støbe et fundament, men det kan være svært at flytte rundt på møbler eller dekorationer lavet i støbebeton grundet dets vægt.

Her i artiklen guider vi dig til de 20 bedste DIY projekter i beton. Under hvert punkt guider vi dig også til, hvilken af de to typer af beton, du kan bruge til projektet.

1) Betonspisebord

Spisebordet er et centralt element i boligindretningen. Det er for mange et af hjemmets omdrejningspunkter i hverdagen, hvor det bruges til alt fra lektielæsning og arbejde til spisning, spil og hyggelige stunder med venner og familie. Derfor har mange også fået øjnene op for fordelene ved betonbelagte spiseborde, som kan holde til hverdagens slid.

En DIY betonspisebordplade er forholdsvist let at gå til, hvis du bruger Conteco beton. Det skyldes, at Conteco betonen skal påføres på en eksisterende glat overflade. Heraf er der større sandsynlighed for, at du får en jævn og ensartet overflade og dermed et flot resultat. Conteco giver dig også mulighed for at vælge mellem et udvalg af farver. Du kan også støbe en betonspisebordplade i støbebeton. Dette vil som udgangspunkt være billigere end at bruge Conteco, men til gengæld er det næsten umuligt at flytte rundt på en bordplade i støbebeton, da den er rigtig tung og vil have nemt ved at knække.

Et betonspisebord er en nem og billig måde at få det moderne, minimalistiske design med et råt og urbant look ind i boligen. Med de rette materialer og det rette håndelag giver du ikke bare dit gamle spisebord nyt liv. Du sikrer dig også en opgraderet version, som kan holde til hverdagen, og som er let at vedligeholde.

Se selv hvor nemt det er, at lave din egen bordplade i beton med denne udførlige guide.

2) Eksklusiv betontrappe

Har du en trappe derhjemme, der trænger til en kærlig hånd, eller vil du bare gerne skabe et urbant og cool look i dit hjem? Så kan en trappe i beton måske være den løsning, du leder efter.

Selvom en betontrappe måske kan lyde som et meget omstændigt og tidskrævende projekt, behøver det slet ikke at være det.

Med den rette betonløsning kan du nemlig forvandle din kedelige trappe til en moderne og eksklusiv betontrappe på et par dage uden hjælp fra håndværkere. Conteco beton skal for eksempel påføres din nuværende trappes overflade, og du behøver derfor ikke at investere i en ny trappe eller håndværkere, da Contecos letvægtsbeton er lavet til gør-det-selv projekter.

Hvis du vil vide mere, kan du læse vores store guide til betontrapper her.

3) Motorcykeludsmykning

Hvis du gerne vil teste grænsen for, hvad du kan lave i beton, kan du jo kaste dig ud i et beton DIY projekt, der er lidt udover det sædvanlige – en motorcykel i beton.

Dette DIY betonprojekt er selvfølgelig lidt mere omstændigt end at lave en vase i beton, men det er et sjovt og anderledes projekt, hvis du gerne vil teste dine gør-det-selv evner af. Til dette projekt er nok det nemmest at bruge Conteco beton, da det skal påføres motorcyklens overflade. Hvis du bruger støbebeton, skal du til gengæld støbe hele motorcyklen i en støbeform, hvilket er et umuligt projekt med få fordele. 

4) Betonvæg, der gør et indtryk

Vil du gerne have det populære New Yorker look? Eller ønsker du et råt og industrielt udtryk i et af hjemmets rum? Så er det en oplagt løsning at lave en betonvæg. Det kan umiddelbart lyde utrolig omstændigt, men med den rette beton er det faktisk rimelig ligetil.

Contecos beton kan for eksempel bruges på de fleste overflader, inklusiv vægge i badeværelset, og kan bruges selvom du ikke er den store gør-det-selv type.

Du kan se, hvor nemt du kan lave din egen betonvæg her

5) Køkkenlåger og -fronter

Hvis du gerne vil give dit køkken et eksklusivt og urbant look, kan du opnå dette ved at tilføje beton til dine køkkenlåger. Ved at udsmykke dine køkkenlåger med beton giver du dit køkken et industrielt udtryk.

Hvis du har mange køkkenlåger, der skal udsmykkes med beton, kan det anbefales, at køkkenlågerne afmonteres inden betonen opblandes, ligesom at det kan være en fordel, at dække af med malertape langs bordpladen, førend du begynder.

Husk ikke at dække for hullerne til håndtag eller lignende, da det kan give yderligere besvær.

6) Betongulve i alle hjemmets rum

Der er mange gode grunde til at vælge et betongulv. Måske vil du gerne have en slidstærk løsning, eller måske har du også forelsket dig i det eksklusive og rustikke udtryk et betongulv kan skabe i hjemmet. I alle tilfælde er det populære betongulv både en praktisk og cool gulvtype.

Du behøver ikke engang investere i håndværkere, hvis du gerne vil nå i mål med et eksklusivt betongulv. Contecos fleksible betonløsning kan nemlig sagtens bruges i forbindelse med gør-det-selv betongulve.

Det skal påføres det allerede eksisterende gulv, og du skal derfor ikke hen og støbe et helt nyt betongulv. Du kan også bruge støbebeton til at lave nye betongulve. Det er dog ikke altid muligt at bruge støbebeton til gulve i lejligheder og huse i flere plan, da støbt beton er meget tungt.

Du kan finde en udførlig guide til, hvordan du kan lave dit eget betongulv her.

7) Køkkenbordplade, der er let at vedligeholde

Beton kan skabe en moderne og simpel atmosfære i din bolig i kombinationen med de rette materialer. Specielt i et køkken kan betons råstyrke og minimalistiske udtryk virkelig komme til sin ret. Det praktiske betonmateriale gør sig især godt som køkkenbordplade, da materialet kan holde til lidt af hvert. Et køkkenbord i beton skaber et eksklusivt og moderne udtryk i et af hjemmets mest benyttede rum, og så er det nemt at kombinere gør-det-selv beton med andre materialer, da dens rå struktur går godt i spænd med alle typer farver og materialer.

Du kan enten vælge at støbe en betonbordplade eller påføre Contecos betonløsning på dit nuværende køkkenbord. Det sidste er nok den hurtigste og mest praktiske løsning, hvor støbningen af betonbordpladen måske vil være det billigste udgangspunkt.

8) Et cool armbånd

De fleste smykker laves enten i sølv eller guld, men hvis du gerne vil gå mod strømmen og har lyst til at være lidt kreativ, kan du også lave smykker af beton. Det rustikke betonmateriale har længe været populært i boligindretningen, men nu er det også ved at finde sin plads i smykkeverdenen. Du kan sagtens kombinere brugen af beton med andre materialer, når du laver dine egne smykker. 

Hvis du vil kaste dig ud i et DIY betoneventyr med smykker, er det nemmest at bruge Conteco frem for støbebeton, da du kun skal påføre det på smykkets overflade i forhold til støbebeton, hvor hele smykket skal støbes. Når du bruger Conteco, er du derfor sikker på, at smykket stadig passer, når du har påført betonløsningen.

9) Håndvask i DIY beton

Du kan nemt forvandle dit badeværelse med en urban og rustik håndvask. Du behøver endda ikke sætte det store budget eller en stor mængde tid af til at nå i mål med udskiftningen af din nye håndvask. En håndvask i beton kan være med til at bryde indretningen på badeværelset og give et cool touch, der skaber et eksklusivt look. Hvis du gerne vil have en cool og eksklusiv håndvask i beton, kan du bruge Conteco. Betonen er nemlig velegnet til gør-det-selvprojekter, er vådrumsgodkendt og kan påføres på alle overflader. Vælger du at bruge Conteco nede i vasken, skal du blot sørge for, at der er tætnet godt med fuge omkring afløbet.

10) Skohylder og anden opbevaring

Opbevaring er en af de ting, der hurtigt kan blive lidt trist og rodet at se på. Med en skohylde i beton, kan du hurtigt komme det kedelige opbevaringsrod til livs. En skohylde i beton er en fed løsning, hvis du gerne vil skabe en wow-effekt fra det sekund folk træder ind ad døren i dit hjem.

Du kan påføre Conteco beton på din gamle skohylde eller en hvilken som helst anden hylde og dermed nemt opnå det rå betonlook i entreen. På den måde behøver du heller ikke at skulle støbe noget i beton. Du kan også bruge betonklodser, eller såkaldte fundablokke, til at skabe en cool skoreol i beton.

11) DIY betonlampe

Belysning er nok noget af det vigtigste i hjemmet. Men hvorfor ikke lege lidt med formen og udtrykket på dine lamper? Du kan for eksempel lave en moderne lampe i beton, hvis du gerne vil have en anderledes og moderne form for belysning. En mulighed kunne være, at støb en bund til lampen i beton og sætte en stor pære i, for at skabe det cool og moderne New Yorker look.

Du kan også påføre Contecos beton på en lampe og på den måde nemt og hurtigt skabe den cool lav selv betonlampe du ønsker. Her skal du dog være opmærksom på, at det bliver flottest, hvis Conteco påføres på en glat og jævn overflade.

12) Cool barbord

Med et barbord eller sofabord i beton kan du give din indretning et cool og rustikt touch. Med Conteco beton kan du endda personliggøre dit barbord, da du kan vælge forskellige farver. Du kan også tilføje en detalje i form af et andet materiale i betonpladen, for at gøre dit barbord eller sofabord endnu mere personligt og skulpturelt. Hvis du ikke vil kaste dig ud i et projekt, hvor du skal støbe dit eget bord, er Contecos beton en perfekt løsning. Du kan nemlig påføre Contecos beton på alle overflader, og på den måde få et helt nyt barbord eller sidebord ved at påføre betonen på en gammel bordplade.

13) Pynt til hjemmet i beton

Kan du ikke få nok af det rå beton materiale, og vil du gerne inddrage det rustikke materiale i din bolig på en mere diskret måde, så kan du starte med at lave en DIY beton figur eller en flot vase. På den måde, kan du starte stille og roligt ud med et smukt stykke boligtilbehør til hjemmet i det moderne materiale, uden at du behøver at kaste dig ud i en betontrappe eller et betongulv-projekt. Hvem ved? Måske bliver du så vild med materialet, at du får mod på at gå skridtet videre. Du kan både bruge Conteco beton og støbebeton til dette DIY projekt. Hvis du bruger støbebeton, skal du støbe hele vasen selv i beton ved hjælp af en støbeform. Hvis du bruger Conteco, skal du påføre betonmalingen på en vase. Her bliver resultatet flottere jo mere jævn overfladen på vasen er.

14) Urbant badeværelse

Mange går med en drøm om at renovere badeværelset og give det et mere eksklusivt og moderne look. Hvis du er en af dem, der går og overvejer, hvordan du kan give dit badeværelse et nyt look, uden at det springer budgettet, så er en væg eller et gulv i beton en nem måde at skabe et nyt udtryk på badeværelset.

Ved brug af Conteco beton på badeværelset, der kan påføres på alle overflader, behøver du ikke håndværkerhjælp for at komme mål med din make-over af badeværelset.

Husk på at du skal vælge en vådrumsgodkendt løsning, hvis betonen skal anlægges i brusenichen. I samarbejde med Ardex, er Contecos beton som det eneste betonprodukt vådrumsgodkendt og kan derfor bruges i totalrenoveringer og nybyg af badeværelser.

Læs vores guide til at lægge et flot, poleret badeværelsesgulv i beton.

 15) Praktisk brusehylde 

Mangler du praktisk opbevaring på badeværelset, eller vil du gerne have din shampoo og bodywash stående i øjenhøjde, så kan du løse problemet med en hylde, nærmere bestemt en hylde i beton. En badeværelseshylde i beton, er en praktisk og holdbar løsning, der også pynter på badeværelset.

Til dette projekt vil det umiddelbart være mest praktisk at bruge Conteco beton, da dette både er vådrumsgodkendt og et letvægtsmateriale. Står hylden i direkte kontakt med vand er det dog vigtigt, at vandet kan løbe af, så det ikke samler sig under shampooflaskerne. Støbebeton er både tungt og svært at flytte, hvilket ikke er de mest praktiske egenskaber for en badeværelseshylde.

16) En rustik skål

At støbe en skål i beton er faktisk nemmere end det lyder. Du kan relativt nemt lave en dekorativ skål i beton, ved brug af en ballon og støbebeton. Her skal du smøre betonen på toppen af en oppustet ballon. Når betonen er tør, sprænges ballonen, og så har du en skulpturel skål, der kan pynte i dit hjem.

Hvis du synes, det lyder som et lidt for omstændigt projekt at støbe din egen skål, kan du også vælge at påføre Conteco beton på en skål du allerede har derhjemme. Dog skal du være opmærksom på, at resultatet blive flottest jo mere jævn og glat overfladen på skålen er, når du bruger Conteco.

17) Beton lysestage som DIY projekt

Beton er stadig en populær indretningstrend på grund af dets minimalistiske og rå udtryk, der skaber kontraster i boligindretningen. Hvis du gerne vil hoppe med på betonbølgen, men endnu ikke har mod på at lave betongulve eller et betonbord, er en nem og cool måde at bruge materialet på i stedet at lave en lysestage i beton. Du kan lave en sådan lysestage i lige den form, du ønsker, men en simpel måde at støbe dit betonlysestage på, er i en mælkekarton. Her hælder du betonen i en mælkekarton, lader det tørre, og så har du en cool firkantet lysestage til hjemmet.

Vil du i stedet upcycle en gammel lysestage, kan du give den et råt look ved at påføre Conteco beton. Du kan endda vælge Conteco beton i en bestemt farve lige som på billedet og dermed give den et moderne look.

18) Moderne bogstaver i beton

Er du også helt vild med bogstavtrenden, hvor du enten har et stort bogstav hængende på væggen eller stående på hylden? Så kan du nemt og billigt kan lave dine egne flotte bogstaver i beton. Ved hjælp af støbebeton og en støbeform i den ønskede bogstavsform kan du kreere det cool boligtilbehør. Du kan også påføre Contecos beton på bogstaver i metal eller et andet materiale. På den måde er du sikker på, at du når i mål med dine cool bogstaver, og at de ikke flækker i processen.

Du kan enten lade det rå betonbogstav pynte i hjemmet, som det er eller vikle en lyskæde rundt om det og på den måde skabe mere hyggelig belysning i hjemmet.

19) Innovativ køkkenrulleholder

En køkkenrulleholder i beton er en sjov og anderledes måde at bringe det rå materiale ind i et af hjemmets mest brugte rum. Hvis du vil lave en holder til din køkkenrulle i beton, skal du starte med at støbe bunden til holderen i beton. Herefter skal du vælge, hvad du vil bruge som materiale til selve holderen. En mulighede kunne være en rund træpind eller en tyk gren, for at opnå et mere naturligt look. Du kan også vælge at male selve holderen i en farve eller bruge et metalrør, som holder for et mere råt look.

20) Opgradering af din gamle skammel

Skal din stue eller dit soveværelse piftes lidt op på en nem og billig måde, så er en skamme i beton en oplagt mulighed. En betonskammel kan også være et sjovt upcycle projekt, hvor du forvandler en gammel skammel til nyt og cool tilbehør til dit hjem ved hjælp af beton.

Hvis ud vil upcycle en skammel, er det bedst at bruge Conteco beton, da det er lavet til at blive påført på andre overflader. Det er også muligt at bruge støbebeton, men her skal du selv støbe skamlen.

Hvis du sidder og tænker over, hvordan du lige skal komme i gang med at lave et betonmøbel, kan denne guide til betonmøbler hjælpe dig.

Hvilke typer beton kan man bruge til DIY projekterne?

Når du skal lave et gør-det-selv projekt i beton, skal du bruge et betonprodukt, der er let at smøre ud og let at manipulere, så du får den bedst mulige kontrol over slutresultatet. Der findes et forskellige betontyper i forskellige prisklasser. Nogle typer er mere grovkerende end andre. Vær derfor sikker på, at du vælge en beton, der er let at arbejde med. Contecos beton, er nemt at håndtere, selv hvis du aldrig har arbejdet med beton før. Det kan påføres på næsten alle overflader, hvilket gør din arbejdsproces nemmere.

Hvis du skal støbe beton i et vådrum, skal du huske, at betonen skal vådrumsgodkendt og have de rette certificeringer. Hos Conteco har vi alle certificeringerne i orden, så du trygt kan kaste dig ud i ethvert betonprojekt fra dekoration til nybyggeri.

Kan man bruge cement eller microcement til DIY?

Hvis du gerne vil lave dit eget DIY spisebord i beton eller fine betonfigurer, så er det ikke altid microcement, du skal bruge. Det skyldes, at microcement i visse tilfælde skal håndteres af professionelle. Microcement er derfor ikke altid ideelt til gør-det-selv projekter.

Du kan godt bruge almindelig cement til DIY projekter, men du skal huske, at cement ud over vand også skal blandes op med lidt sand. Selve opblandingsprocessen ved brug af cement er derfor mere omfattende end ved brug af beton.

Hvor lang tid tager det at lave DIY beton projekter?

Forskellige DIY beton idéer tager forskellige mængder af tid. Det tager for eksempel længere tid for et stort betonbogstav i støbebeton at tørre end et lag Conteco beton på en bordplade. For Conteco beton skal du regne med en tørretid på et sted mellem 45-60 minutter per lag.

Skal man bruge støbeforme til beton DIY?

Om du skal bruge en støbeform til dit DIY beton projekt kommer helt an på, hvad du skal lave. I nogle tilfælde kan betonen smøres på et eksisterende element, mens du i andre tilfælde vil være nødsaget til at støbe. Conteco kan næsten smøres på alle belægninger, og derfor får du mere frihed til dine kreative projekt med vores betonløsning.

Kan man lave DIY beton i farver?

Vil du gerne prøver kræfter med at lave ting selv selv i beton, men synes du den almindelige grå betonfarve er en tand for rå? Så er der heldigvis også råd for det. Contecos beton kommer nemlig i et utal af farver. Så hvis du gerne vil lave en grøn betonvæg eller en blå betonfigur, så er der også mulighed for det. 

Hvad er blandingsforholdene på DIY beton?

Blandingsforholdet er noget af det vigtigste, når du skal arbejde med beton, da det blandt andet har betydning for det færdige produkts styrke. Hvis du ikke vil have, at din eksempelvis DIY betonbordplade revner, eller at dine nye ting i beton går i stykker, så skal du være opmærksom på blandingsforholdet mellem vand og beton.

Contecos beton er en begyndervenlig løsning, hvis du gerne vil i gang med DIY beton projekter. Det er nemt både at blande og arbejde med, selv hvis du aldrig har arbejdet med beton før. Du kan se, hvordan du blander Contecos beton i videoen nedenfor:

Kontakt Conteco

Skulle du have spørgsmål til vores produkter, mængdevurdering eller har du særlige ønsker, så må du ikke tøve med at kontakte os. Vi står klar til at hjælpe dig med at realisere dine betondrømme. Du skal også være meget velkommen til at ringe på tlf. +45 53 65 08 80, hvis du har spørgsmål til betonens anvendelse eller montering. Vi anbefaler også, at du læser vores guide grundigt igennem, før du begynder dit gør-det-selv betonprojekt. Læs mere om beton fra Conteco her.